AB+

Anmälde mig i somras för att lämna blod. I augusti åkte jag in för provtagning där de testar allt från blodsjukdomar som HIV till att gruppera ens blod.

I dag var alltså första gången jag skulle lämna blod då jag blev godkänd.

De tar 450ml blod per gång och gränsen i hb för kvinnor är 125 och jag låg på 135. De måste även godkänna dina blodkärl 😉 då nålen är tjockare än en vanlig nål som de tar blod med. Gick smidigt att lämna, det tog ca 6 minuter aktiv tid att lämna och de brukar ta 5-15 minuter berättade hon som fixade med mig. Hade ett bra flöde därför gick det lite fortare….

Så nu efteråt har jag självklart läst på lite om min blodgrupp.

Jag själv kan ta emot röda blodplättar från alla olika givare (jihooo) däremot så är det endast AB+ som kan få av mig. Det är ca 5% i Sverige som har min blodgrupp och 3,5% i världen. Tydligen den mest sällsynta blodtypen (tillsammans med AB- som är mindre än 1%) Däremot så just AB blod när de utvinner plasman så kan den här plasman ges till alla… Vilket gör min blodgrupp väldigt unik och eftertraktad!

Så nu har jag gjort dagens goda gärning… Som tack kan man få en liten gåva. Man kan välja att spara så på två gånger får man en biobiljett. Själv valde jag krämer. Så får man även järntabletter.

Så in och anmäld dig nu om du inte redan lämnar blod 😀
https://geblod.nu/