Att göra tvål med lut

Före barnen kom till världen gjorde jag tvål några gånger. Jag har länge tänkt jag skall göra det igen. Nu var äntligen tillfället rätt! Älskar när man kan göra något för sin egen skull <3 Gjorde en sats grund tvål utav det här receptet: Olivolja 670g Solrosolja 670g kokosolja 615g lut (kaustiksoda) 295 g vatten 900 ml Oljorna och lutan är beräknade i förhållande till varandra. Man skall aldrig ändra på dessa för då blir det oftast bara skit hela koket. Men det finns omräkningstabeller lite var stans på nätet. Vattenmängden är inte lika precis att hålla sig till. Jag delade den i två när förtvålningen inträffat för att göra en kryddnejlikatvål och en mjölktvål. Hela proceduren från att jag började ställa fram och mäta upp tog ca 2h. Jag älskar ju att baka och då är jag inte så noga med att hålla mig till receptet men här är jag extremt noga med det. Börjar med att plasta in brödformarna som jag tänkte använda.

Plockar fram allt som skall användas.

Sedan kommer LUTET gaaaaa, du skall inte använda ngt som kallas PROPPLÖSARE då det inte är så rent. Utan Nitor kaustiksoda som jula säljer är väldigt bra att använda sig av.

Man måste smälta kokosfettet.

He upp allt i rätt mängd.

Gjorde i ordning de två olika tvålarnas massor.

Micke tyckte jag såg så rolig ut när jag fixade med lutet i vattnet (alltid i den ordningen Lut I Vatten = LIV, annars kan det säga poff).

Så jag försökte se normal ut också…. gick inge vidare….

Sedan när allt är ihopblandat så gäller det att få den att förtvåla sig (tjockna på sig)… tog ca 30-40 minuter för mig.

Ligger de för torkning.

Två dagar senare, så delade jag dem och dekorerade några… sedan tog kryddnejlikan slut 🙂

Nu skall de ligga mellan 4-6 veckor… eller längre. Ju längre desto finare tvål!