Mat och allergier

Det är intressant hur kroppen reagerar på det vi stoppar i oss. Vi vet att diabetes typ 2 inte ens skulle behöva finnas. Om de ”bara” slutar äta kolhydrater så blir de friska. Vi vet att socker och stärkelse orsakar inflammationer i kroppen. Så alla med typiska inflammations sjukdomar skulle kunna vara friska.
Vi vet att överviktiga personer har väldigt många följdsjukdomar som skulle försvinna om de ”bara” får ett normalt förhållande till mat.

MEN jag vet att det är så himla lätt att predika om hur man ”ska” äta men att sedan följa det är en helt annan sak. Däremot så håller jag numera på att förgås när folk klagar på något men de ids inte göra allt de kan för att må bra. Ex vadå typ får jag inte unna mig lite hembakt bröd… Vi som lever nu har nog alla ett felaktigt förhållningssätt mot just mat. Vi vill inte ta in kunskap för hur vi skall äta för att bli så friska som vi nu kan bli.

Jag kämpar för att må så bra som jag kan. Sedan sista december så har jag skippat det mesta av sädesslag, socker och stärkelse. Jag kämpar fortfarande med ett visst godissug. Vissa dagar är det som att en djävul sitter på min axel och försöker få mig att äta de där godisarna. Andra gånger så är det inte fullt så jobbigt.

Nu har jag fått upp ögonen på mastceller. Det är något vi alla har i kroppen. Hos vissa av oss så fungerar de här väldigt dåligt. För min del tror jag att de är väldigt dåliga. Tydligen finns det lite forskning på det här området… med betoning på lite. Men de har hittat koppling att vi med EDS kan vara smått drabbade. Tydligen gör de här cellerna så att man tål ex histamin, eller att man kan bryta ner det. Det intressanta i kråksången är… vet att det tar tid att komma dit jag vill men snart så. Jag har ju alltid sagt att jag inte tål rödvin. Ibland när jag bara provat en mun av något rött vin så får jag svårare att andas, klåda och jag kan få stora rodnader i ansiktet och halsen/bröstet. Dessa symptom kommer direkt! Det tar bara någon minut så känner jag av det.

Andra gånger har jag faktiskt druckit inte bara ett glas rödvin utan kanske till och med två tre… Då har jag legat och spytt fram mot lunchtid dagen efter. Ibland med bara en kvarts mellanrum hela natten.

När jag säger det till folk så brukar de skämta om att jag var ”full” och fått för mycket alkohol i mig. Jag kan lova dig att får jag groggar så skulle jag lätt ha kunnat dricka betydligt mycket mer förrän jag ens kommer i närheten av att spy.

Jag kan även få liknande symptom om jag får för mycket av vissa kryddor mm…. Jag har extremt lätt för att bli dålig i magen och då kan det komma ut på olika sätt ;-).

Enligt den forskning som nu finns, så visar den att man kan ha histamin ”allergi”. Jag äter ju antihistamintabletter året om för min allergi. Men tydligen så kan man vara så pass känslig att man blir som förgiftat om man äter eller dricker något där det är mycket histaminer. Det är alltså mastcellerna som hjälper till att bryta ner detta. Så att jag blir riktigt sjuk när jag dricker rödvin har alltså inget med alkoholen att göra utan jag tål verkligen inte det. Om jag sedan väljer att ta ett glas någon gång… ja då skall jag tänka på vad jag äter till så att jag tex inte äter ost som också har mycket histaminer… för då blir det för mycket. Lite Svenska länkar Antihistamin, Histaminintolerans, Vin

Jag skall fortsätta att förkovra mig i den forskning som finns och se hur jag lättast skall göra för att må bra 😀

2 svar på ”Mat och allergier

  1. Ah, intressant! Det blir till att spotta på nästa vinprovning ?

    • NÄÄÄÄJ man får väl välja när man skall tillbe den vite porslinsguden 😀

Kommentarer inaktiverade.